Beginnen met beleggen in ETF’s

Bij het kiezen van een nieuwe belegging zie je soms door de bomen het bos niet meer. De grote keuze aan aandelen, verspreid over verschillende sectoren en werelddelen maken het samenstellen van een uitgebreide portefeuille er niet gemakkelijker op. Een handige oplossing hiervoor is kopen van ETF’s, maar wat zijn ETF’s nu eigenlijk? Wat voor soorten zijn er en waar kun je ze kopen?

Wat is een ETF (Exchange-Traded Fund)?

Een ETF of Exchange-Traded Fund geeft beleggers de mogelijkheid om hun geld in één keer over meerdere aandelen te spreiden. Hierdoor koop je niet een stukje van één bedrijf, maar gelijk van een heleboel verschillende bedrijven. Zou je bijvoorbeeld een AEX ETF kopen (een ETF die de Amsterdam Exchange Index) volgt, dan zit je geld niet gespreid in één aandeel, maar in de 25 aandelen die samen de AEX vormen.

Nu word 25 bedrijven wel een beetje als het minimum aangehouden wanneer het gaat over spreiding binnen je aandelen portefeuille. Gelukkig zijn er ook ETF’s die bestaan uit enkele honderden of zelfs duizenden bedrijven. Hiermee ben je in één opslag verzekerd van een goede spreiding over verschillende sectoren, bedrijven en werelddelen.

Doordat ETF’s verhandeld worden als normale aandelen fluctueert hun waarde ook gedurende de handelsdag, dit komt doordat hun waarde word vertegenwoordigd door de aandelen waaruit de ETF is opgemaakt.

Passief of actief beheerde Exchange-Traded Funds?

ETF’s kunnen zowel passief als actief beheerd worden, het verschil hiertussen is als volgt”

  • Passieve ETF: is bijvoorbeeld simpelweg een kopie van de AEX en beweegt dan ook mee met de tendens van de AEX en probeert deze te evenaren en niet te verslaan.
  • Actieve ETF: word actief beheerd door portfolio managers met de intentie de markt te verslaan..

Vaste kosten

Doordat een ETF beheerd word, of dit nu actief of passief is, betaal je hiervoor een klein percentage aan kosten, gebaseerd op je inleg. Dit kan variëren van 0,10 % tot enkele procenten. Hierop besparen loont de moeite, beleggen doe je voor de lange termijn en enkele procenten meer of minder kunnen op lange termijn je winst maken of breken. Actief beheerde fondsen rekenen over het algemeen hogere percentages als hun passieve tegenhanger, dit doordat men hier daadwerkelijk actiever hiermee bezig is, wat overigens geen garantie voor betere resultaten is.

Voordelen van beleggen in een ETF

  • Het handmatig uitzoeken van verschillende bedrijven, in verschillende sectoren, verspreid over verschillende werelddelen kan een erg tijdrovende klus zijn.
  • Kosten besparing doordat je maar één keer transactiekosten betaald in tegenstelling tot per gekocht aandeel wanneer je zelf een index probeert te volgen.
  • Automatische spreiding in verschillende bedrijven, sectoren en spreiding over verschillende werelddelen.
  • Minder gevoelig voor koersschommelingen ten aanzien van een enkel bedrijf of sector.
  • Historisch gezien stijgt de waarde van aandelen pakket vrijwel altijd, mits je beleggingshorizon lang genoeg is.
SAXO Bank
Een andere goede optie is beleggen via SAXO Bank

Nadelen van beleggen in een ETF

  • Beheerskosten, zoals aangegeven is geen enkele ETF gratis, je bent altijd iets kwijt aan de beheerskosten.
  • Individuele uitschieters, door de grote spreiding is kans op verliezen kleiner, maar zo ook je kans op grote uitschieters. Zou je bijvoorbeeld losse aandelen kopen zoals Google of Tesla dan is je potentiele winst als verlieskans groter.

Dividend

Er zijn ook ETF’s die gericht zijn op het verkrijgen van zoveel mogelijk dividend. Dividend is een gedeelte van de winst die vervolgens terug uitgekeerd word aan de aandeelhouders, al dan niet maandelijks, ieder kwartaal of halfjaarlijks. Deze winst word als geld op je beleggingsrekening gestort, waarna je dit kunt opnemen of herinvesteren om zo het rente-op-rente verhaal te krijgen.

Hoe te beginnen met investeren in een ETF?

Stap 1: Kies een online broker, maak een account aan en stort hier geld op

Ben je een beginnende belegger en wil je gewoon simpel ETF’s en aandelen kunnen kopen en verkopen zonder al te veel poespas? Dan is beleggen met Freedom24 zeer waarschijnlijk wat voor je!

Heb je al wat meer ervaring in beleggen en ben je op zoek naar uitgebreidere mogelijkheden, meer beurzen, meer ETF’s, forex of het automatiseren van je trades? Dan past online broker FXFlat waarschijnlijk beter bij je!

Stap 2: Kies je eerste ETF’s

Zoals aangegeven zijn er ETF’s in alle soorten en maten, hieronder enkele voorbeelden.

  • DEKA DAXPLUS MAXIMUM DIV.U.ETF – DE000ETFL235 (ETF met hoofddzakelijke Duitse bedrijven met goede dividend uitkering uit de volgende sectoren: grondstoffen, vastgoed, cyclische consumptiegoederen communicatiediensten en gezondheidszorg) Beheerskosten: 0,30%
  • Vanguard FTSE Developed Europe UCITS ETF – IE00B945VV12 (Passief beheerde ETF met West-Europese en Engelse bedrijven uit de volgende sectoren: financiële dienstverlening, industrie, gezondheidszorg, defensieve consumptiegoederen en cyclische consumptiegoederen) Beheerskosten: 0,10%
  • Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (EUR) – IE00B3RBWM25 (Passief beheerde ETF met wereldwijde spreiding en bedrijven uit de volgende sectoren: technologie, financiële dienstverlening, industrie, gezondheidszorg, en cyclische consumptiegoederen) Beheerskosten: 0,22%

Stap 3: Koop je eerste ETF’s en wacht..

Beleggen doe je voor de lange termijn, zeker het beleggen in ETF’s. Dus volg bovenstaande ETF tips of doe je eigen onderzoek, koop ze, herinvesteer je dividend, koop zo nu en dan wat bij en wacht verder rustig af.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.