Verschil tussen BUX Zero en BUX X

Sinds de Covid-19 ofwel Corona uitbraak zijn steeds meer mensen zich gaan verdiepen in beleggen. De beurs maakt nu al geruime tijd rare schommelingen en biedt hierdoor kansen voor degene die deze zien en durven te benutten. Let wel: je kunt hierbij echter ook je inzet verliezen! Vandaag wil ik voors en tegens van BUX met jullie bekijken.

Over de mogelijke voordelen van beleggen hoef ik je hopelijk niets meer uit te leggen, gezien de actuele spaarrente is de huidige toestroom van nieuwe beleggers snel verklaard. LET WEL: beleggen, ook op BUX doe je met geld wat je kunt missen, zorg dus ten alle tijden dat je een gezonde financiële buffer achter de hand hebt!

Tips over het besparen van geld vind je dan ook hier! Met hetgeen wat je dan maandelijks bespaard kun je dan beleggen, bijvoorbeeld via BUX, zonder dat je hier slechter van word.

Kies je voor BUX of ga je beter voor de uitgebreidere mogelijkheden van FXFlat?

Eén van mijn allereerste ervaringen met beleggen was dan ook enkele jaren geleden (2014 jaja) via BUX, let wel de app was destijds niet zo geavanceerd als dat deze nu is. Maar zelfs toen was het gebruiksgemak hiervan ongekend. Sindsdien is er echter het nodige veranderd en dus is het eens tijd voor een uitgebreide review van de (on)mogelijkheden van BUX.

Bux oefenmodus

Wat mij destijds erg trok aan BUX was het oefenen met hun eigen fictieve munten. Hierdoor kon je kijken of beleggen bij je past, zonder dat het je daadwerkelijk geld kost, dit is meteen ook een goede methode om je zenuwen onder controle te krijgen, want na enkele dagen/weken testen leer je dat marktschommelingen nu eenmaal onderdeel van het spel zijn.

Twee smaken: BUX Zero en BUX X

Waar BUX destijds begon met één overzichtelijk app, beschikken ze er ondertussen over twee, namelijk BUX Zero en BUX X.

BUX Zero

Het verschil tussen beide is dat je met BUX Zero commissie vrij kunt beleggen in aandelen. Bij de meeste banken of brokers betaal je commissie per transactie en een vast bedrag voor je rekening. En dan is er ook vaak de hoge minimale inleg en soms zijn er zelfs nog verborgen kosten. BUX weet dit met hun Zero Order te omzeilen, wanneer je een dergelijke order plaats word deze niet meteen verwerkt, maar later op de dag, tussen 16:00 en 17:00 uur, gebundeld met andere orders.

Stel eenvoudig en overzichtelijk je BUX portfolio samen
Stel eenvoudig en overzichtelijk je BUX portfolio samen

Door op deze manier orders te bundelen kan BUX de aanschaf kosten zover uitsmeren dat je deze als gebruiker dus niet hoeft te betalen. Nadeel hiervan is echter wel dat de aan- of verkoopprijs gewijzigd kan zijn tussen het moment dat je de order geplaatst hebt en deze daadwerkelijk uitgevoerd word. Dit kan zowel in je voor- als nadeel werken, wel heeft BUX hiervoor een ingebouwde bescherming dat wanneer een aandeel te veel wijzigt in prijs (meer als 4-5%), dan word deze geannuleerd.

Op deze manier kun je als beginnend belegger met kleine bedragen toch aan de slag. Wil je liever met een wat kleinere inleg grotere winsten kunnen maken, dan is BUX X misschien meer je ding.

BUX X

Met BUX X loopt je geld aanzienlijk meer risico omdat je belegt in Contracts-For-Difference, ofwel CFD’s. Doordat je meer risico neemt met je inleg, heb je ook kans op grotere winsten, dat komt omdat je hierbij (eventueel) met hefboom kunt beleggen.

Een voorbeeld: Stel dat je in de krant leest dat er een stijging in corona gevallen is, gevolg hiervan zou kunnen zijn dat de regering nieuwe maatregelen afroept en dat mensen gevraagd worden nog meer thuis te blijven. Een dergelijk nieuwsbericht zou er op kunnen wijzen dat mensen minder brandstof nodig hebben en minder gaan reizen, hierdoor zou je een daling kunnen verwachten in olie prijs of daling van bijvoorbeeld aandelen KLM.

Wanneer je dan een verkooporder olie of KLM zou plaatsen, zou je dit (eventueel) met een hefboom kunnen doen, zodat je inleg van zeg € 50,- geen € 50,- waard is maar bijvoorbeeld € 500,- (Hefboom x10).

Daalt het aandeel KLM of olie dan 5%, dan zou je winst zonder hefboom € 2,50,- bedragen, maar met een hefboom x 10 zou je winst € 25,- bedragen, ofwel een winst van 50% ten opzichte van je inleg.

Nieuws en advies van andere beleggers

Via de BUX blijf je eenvoudig op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws en kun je overleggen met beleggers van alle niveaus uit andere landen, zo blijf je altijd op de hoogte van de laatste actualiteiten en nieuwste beleggings tips & tricks. Destijds in 2014 was ik al erg te spreken over het aanbod en overzicht van nieuwsberichten, maar de uitbreiding doormiddel van de BUX community is een zeer bruikbare aanvulling hierop.

In de BUX community lees je eenvoudig het laatste beursnieuws
In de BUX community lees je eenvoudig het laatste beursnieuws

Conclusie

Destijds was ik al erg onder de indruk van BUX, maar sindsdien is de app eigenlijk alleen maar beter geworden. Met name de actieve community van gebruikers waar je terecht kunt met al je vragen en advies is een ware aanvulling, zeker voor met name startende beleggers. Destijds waren de hoge kosten per transactie eigenlijk het grootste bezwaar, maar ook dit is nu handig ondervangen doormiddel van commissieloos handelen.

Mocht je nog twijfelen, open een gratis oefen account en kijk of beleggen iets voor jou is!

1 thought on “Verschil tussen BUX Zero en BUX X

  1. Bedankt voor de tip! Omdat beleggen me best spannend leek heb ik me eerst goed ingelezen voordat ik eraan begon. Het gebruiksgemak van BUX heeft me echter over de streep getrokken. Vooral ook omdat je belegt zonder commissie te betalen, erg fijn voor de beginnende belegger!

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.