Wat de bank je niet vertelt over je spaarhypotheek

Tegenwoordig kun je deze hypotheekvorm niet meer afsluiten en dat is jammer. Want juist de ouderwetse spaarhypotheek had zo z’n voordelen.

Ben je zelf nog in het bezit van een dergelijke hypotheek, lees dan zeker even verder.

Moderne hypotheekvormen

De huidige hypotheekvormen, zowel de lineaire- als de annuïteitenhypotheek, werken namelijk anders.Hierbij los je maandelijks af waardoor gedurende je hele looptijd je inleg en aflossing constant veranderen. Dan was er nog een derde populaire hypotheek vorm, de aflossingsvrije. Maar deze is gelukkig ook op z’n retour.

De spaarhypotheek

Dit was altijd en populaire hypotheekvorm daarom is van belang om allereerst te weten hoe zo’n spaarhypotheek precies werkt. Bij een spaarhypotheek betaal je maandelijks twee verschillende soorten inleg. Namelijk een deel rente over de hypotheek schuld die je bent aangegaan.

Liever besparen op je vaste lasten? Vergelijk hier energieleveranciers!

En de inleg die maandelijks stort op je ‘spaarrekening’, waar uiteindelijk de hypotheek schuld mee word afgelost.

Je netto maandlasten dalen terwijl je hypotheekrenteaftrek hetzelfde blijft.

Die ‘spaarrekening’ staat als het ware op slot tot het moment dat je de laatste betaling doet en dat geld gebruikte om in één klap je huis af te betalen. Hierdoor blijft de hypotheekschuld gedurende de hele looptijd gelijk. Waardoor je dus 30 jaar lang de maximale hypotheekrenteaftrek kan genieten.

Bijstorten op de spaarhypotheek

Op het deel wat maandelijks op de ‘spaarrekening’ gestort werd ontving je dezelfde rente als die je aan de bank betaald.

Besparen op je telefoonkosten, lees hier verder!

En juist hier is de winst te behalen, door niet versneld af te lossen maar juist bij te storten. Dit houdt in dat je (liefst jaarlijks) een extra bedrag bij stort op de ‘spaarrekening’ van je hypotheek.

Wanneer je dit doet blijft je schuld en dus je hypotheekrenteaftrek volledig hetzelfde. Het grote verschil is dan ook dat er meer geld op het spaardeel staat waarover je dus rente ontvangt en je deze aan de andere kant niet hoeft in te leggen.

Binnen de bandbreedte blijven

Wel is het opletten met de zogeheten bandbreedte waarbinnen je kunt bijstorten. Deze bandbreedte houdt in dat je hoogste inleg nooit meer als tien keer de laagste inleg bedraagt. Waardoor je de spaarhypotheek niet (onbeperkt) als verkapte spaarrekening kunt gebruiken.

Eenvoudig besparen op je mobiele kosten | GeldGewoontes.nl

Wanneer je deze bandbreedte overschrijdt loop je het risico dat je geld belast word als zijnde normaal spaargeld en dat je hier dus vermogensbelasting over verschuldigd bent. Meestal waarschuwt je hypotheekverstrekker je vanzelf wanneer dit het geval zou zijn.

Mocht dat niet zo zijn dan vind je op deze site een handige berekeningstool om te berekenen wat je maximaal bij mag storten. Het beste is om enige tijd met deze tool te stoeien om zo tot je ideale bedrag te komen wat je jaarlijks bij mag storten.

Zelf ben ik hier de ‘fout’ mee ingegaan door in het begin meteen te veel bij te storten, hierdoor zit je sneller aan je bandbreedte ten opzicht van wanneer je jaarlijks een kleiner bedrag zou doen.

(Be)sparen op je maandelijks woonlasten

Al met al is bijstorten dus een zeer goede manier om je maandelijkse hypotheeklast te verlagen, om hier het maximale uit te halen moet je echter wel even wat rekenwerk verrichten maar met bovenstaande rekentool is dat zo gepiept.

Nadeel is dat je geld in je huis zit en dat je hier dus niet bij kunt mocht je het onverhoopt nodig hebben. Daarom heb ik hier nog wat andere tips om te besparen op je vaste lasten en vind je hier vijf handige sites om geld te besparen.

3 thoughts on “Wat de bank je niet vertelt over je spaarhypotheek

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.