Het enige geldinzicht wat je ooit nodig hebt!

Eigenlijk heb ik zolang ik me kan herinneren vrijwel al het geld dat ik tot mijn beschikking had uitgegeven. Sparen was iets wat ik enkel deed wanneer ik een (korte termijn) doel had zoals bijvoorbeeld een vakantie of een nieuw apparaat waarvan ik heilig overtuigd was dat het de kwaliteit van leven dusdanig zou verhogen.

Verder zag ik het nut van echt sparen niet in, later was namelijk iets voor oude mensen. Eerlijk gezegd denk ik dat veel mensen zo leven, immers waarom zou je jezelf nu iets ontzeggen?

Het probleem van deze gedachtegang is echter dat later, altijd later blijft en je nooit leert om jezelf iets te ontzeggen. Zo raak je in een vicieuze cirkel die lastig te doorbreken is.

Pay yourself first

Toen ontdekte ik het ‘Betaal jezelf eerst principe’. Ofwel betaal jezelf eerst. Of zoals de Engelse zeggen: Pay yourself first. De eerste keer dat je dit hoort klinkt het enigszins onlogisch, want waarom zou je jezelf betalen? Dit is iets wat je werkgever hoort te doen.

Wat hier eigenlijk mee bedoelt word is dat zodra er geld binnenkomt, je meteen een gedeelte apart zet. Immers, wat je niet hebt kun je ook niet uitgeven.  

Andersom werkt het wel zo, ga maar na. Op het moment dat vlak voordat je volgende salaris gestort wordt en je zou onverhoopt nog geld op je rekening hebben staan, dan gaat dit vaak met het grootste gemak op aan de meest overbodige uitgaven.

10,20 of 50%?

De meningen zijn een beetje verdeeld over het percentage wat je apart dient te zetten. In het boek ‘De rijkste man van Babylon’ spreekt men over 10%.

Andere adviseren 20% en de extremere gevallen zitten zelfs op 50% of meer.

Het probleem is echter dat vrijwel iedereen gaat leven naar hetgeen wat er binnenkomt. Wanneer je alles opmaakt wat je hebt, kun je moeilijk sparen. Maar door alle externe prikkels via reclame, facebook, vrienden, enzovoorts. Is er altijd wel iets te doen of te kopen of de angst om iets te missen.

Dit word nog eens versterkt door het feit dat het merendeel van de bevolking werk doet wat ze liever niet zouden doen, enkel alleen voor het geld.

Dan kom je je juist in de situatie dat je door het uitgeven van geld het rotgevoel van je werk afkoopt. Waardoor je dus eigenlijk in een neerwaartse spiraal raakt, waar je niet zomaar uit komt.

Zelf ben ik altijd opgevoed met het idee dat je niet alles kunt doen of kopen maar dat je keuzes moet maken en wanneer je iets wilt, je hier beter voor kunt sparen als lenen. Om met de wijze woorden van mijn vader te spreken: “Als je het kunt terugbetalen, kun je het ook sparen.”

Tweede betaalrekening

Daarom is het handig om een extra betaalrekening af te sluiten, dit kost je ongeveer € 1,50 per maand maar het zal je op termijn veel geld besparen.

Zelf heb ik momenteel een constructie met twee betaalrekeningen, waarvan ik er één gebruik voor mijn dagelijkse uitgaven, denk: boodschappen, tanken etc. Laten we dit rekening A noemen.

En de andere word gebruikt voor het afschrijven van alle vaste lasten, auto, hypotheek, telefoon, verzekeringen etc. Laten we dit voor het gemak rekening B noemen.

Op het moment dat mijn salaris gestort word gebeurt dit op rekening A. Diezelfde dag nog word het bedrag wat ik aan vaste lasten heb, plus hetgeen wat ik graag wil sparen, automatisch overgeboekt naar naar rekening B.

Vanaf rekening B word het spaargeld automatisch overgeboekt naar de spaarrekening en het gedeelte wat ik wil beleggen, boek ik vanaf daar over naar Binck Zelf Beleggen.

Vervolgens weet ik dus wat ik nog aan besteedbaar inkomen heb door hetgeen wat er nog op rekening A staat. Dit werkt een stuk overzichtelijker dan wanneer alles van één en dezelfde rekening af gaat, dan weet je namelijk nooit echt met zekerheid hoeveel je nog te besteden hebt.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.