Corona en de beurs

Mocht je al beleggen in aandelen dan kan het je niet ontgaan zijn dat je de afgelopen week aardig wat winst hebt ingeleverd. Dit heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat de wereld een beetje gek doet sinds het Corona virus. Maar wat is nu wijsheid?

Gezien de recente ontwikkelingen en (delen van) landen die in quarantaine zitten, kon het niet anders als dat dit zijn reflectie op de beurs ging geven. En jawel, de afgelopen week is de beurs (althans de aandelen die ik bezit), hard gekelderd. Nu kun je in paniek raken en alles verkopen. Of je ziet dit als een mooi voordelig moment bij te kopen, of in te stappen in het geval je nog niet aan het beleggen was.

Recessie in aantocht?

Enkele berichten wijzen er ondertussen op dat het Corona virus weleens een nieuwe recessie in zou kunnen leiden en dit kan zomaar het geval zijn. Is dat erg? Buiten de gezondheidsaspecten die een dergelijk nieuw virus met zich mee kan brengen, zal het financiële gevolg op termijn wel weer herstellen.

Beursgolven

Zo werkt een economie namelijk, alles gaat in een golfpatroon, met daarin zowel ‘vette’ als ‘magere’ jaren. Die elkaar steeds in een golfpatroon afwisselen. Mogelijk dat we nu van de bovenkant van de golf weer richting de onderkant van de golf gaan. Na de financiële crisis die eind 2009 uitbrak zijn we goed opgekrabbeld tot op heden, met nieuwe beursrecords als gevolg, maar niets is voor eeuwig.

Dividend aandelen

In eerdere artikelen heb ik het ook al eens aangekaart, maar nu doe ik het weer. Wanneer je zorgt voor een goede spreiding in je aandelen portefeuille, heb je ondanks de schommelingen van de beurs, nog altijd de beste kans op een goed rendement. En zeker wanneer je belegt voor de lange termijn, is het altijd handig om een deel in hoog dividend aandelen te hebben geïnvesteerd.

Dergelijke aandelen blijven namelijk ook in economisch slechtere tijden gewoon dividend uitkeren, dit allereerst omdat dergelijke cijfers berekend worden over het vorige kwartaal en de laatste cijfers dus nog niet de huidige economische stand van zaken weerspiegelen. Maar ook vooral juist om te voorkomen dat men zijn aandelen verkoopt.

Een ander voordeel is dat dividend word uitgekeerd over het aantal aandelen dat je bezit en dus niet over de waarde hiervan. Oftewel, zijn aandelen gedaald, dan koop je er meer voor hetzelfde bedrag en ontvang je dus eigenlijk meer dividend.

Zelf ben ik groot voorstander van de VANGUARD FTSE HDY (IE00B8GKDB10) hiermee zit je gespreid in 1599 aandelen. Beleggen kan voordelig via Flatex.nl

Dus hoe ga jij deze kans benutten? In paniek verkopen of blijf je op koers en investeer je juist extra tijdens deze aandelen uitverkoop?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.