Dit is waarom jij geen geld overhoudt!
Je werkt hard genoeg voor je geld en verdient ook niet te weinig. De enige echte reden dat je geen geld overhoudt is door de manier waarop je er (onbewust) ermee omgaat.
Dit zijn gewoontes en die zijn hardnekkig. Hardnekkig maar gelukkig niet onveranderbaar.
Wat zijn gewoontes?
Gewoontes zijn zaken die je ogenschijnlijk vanzelf doet, eigenlijk zonder erbij na te denken. Dit kunnen gezonde gewoontes zijn, zoals bijvoorbeeld de behoefte om na een dag werken 10 km hard te gaan lopen. Het kunnen ook iets mindere gewoontes zijn, zoals 20 keer per dag de behoefte om een sigaret op te steken.
Of het nou een goede of minder goede gewoonte is, de reden waarom je doet wat je doet is hetzelfde.
Er gebeurt namelijk iets:
– De ‘Oorzaak’ deze schakelt de gewoonte in werking.
– Gevolgd door de ‘Gewoonte’ de handeling die je uitvoert.
– Nadat je de gewoonte hebt uitgevoerd volgt de de ‘Beloning’.
Dit verzin ik trouwens niet zelf mocht je het je afvragen, maar komt uit het boek: ‘Macht der gewoonte’ van Charles Duhigg. Het boek gaat hier uiteraard veel dieper op in met tal van voorbeelden, mocht je hier meer over willen weten koop het boek dan vooral of leen het in de bibliotheek.
Hier gaan we even wat dieper op in:
De ‘Oorzaak’
Dit is hetgeen wat ervoor zorgt dat je begint aan uitvoering van de gewoonte. Dit kan van alles zijn, in het geval van de verstokte roker kan het iets simpels zijn als de eerste kop koffie in de ochtend.
In het geval van de hardloper kan het zijn dat bij thuiskomst uit kantoor hij of zij de hardloopschoenen ziet staan bij deur en een aantal keer per week probeert om de 10 km voor de avondmaaltijd gelopen te hebben.
Of om op het financiële vlak te blijven, iemand gaat elke dag in zijn lunch pauze in de bedrijfskantine uitgebreid zitten lunchen. Deze gewoonte kan gewekt worden puur doordat de lunchpauze aanbreekt of omdat alle andere collega’s het ook doen.
In alle gevallen maakt het niet wat de ‘Oorzaak’ is, dit kan feitelijk alles zijn. Het enige wat telt bij het starten van een nieuwe gewoonte is dat je consequent bent.
Wanneer je iets minimaal een maand lang probeert, begint zich de gewoonte te nestelen.
Hier is ook het principe van ‘Stoptober’ op gebaseerd, zodat mensen zich 30 dagen lang
bewust bezig houden met iets om langzaamaan de nieuwe gewoonte erin te laten slijten.
De ‘Gewoonte’
Dit is hetgeen wat je uit wilt voeren, of dit nu stoppen met roken is, meer bewegen of meer geld overhouden. Vrijwel alle dagelijkse handelingen die je uitvoert, zijn gewoontes.
Waardoor vormen gewoontes zich dan? Uit evolutionair oogpunt is energiebesparend, wanneer je iets maar regelmatig genoeg doet dan zorgen je hersenen ervoor dat dit proces geautomatiseerd word. Dit word dan als het ware ingebakken in je systeem, waardoor je het uitvoert zonder al te veel inspanning.
Een mooi voorbeeld hiervan is rijles, de eerste paar keer dat je rijles kreeg was je daarna waarschijnlijk doodop. Je moest schakelen, gas geven, remmen, constant in je spiegels kijken, op alles en iedereen om je heen letten, bijzondere verrichtingen doen. Kortom, keihard werken.
Vergelijk dat eens met hoe ontspannen je nu in de auto zit, waarschijnlijk kun je terwijl je al die handelingen verricht ondertussen ook nog je Facebook status updaten, ook al denkt Oom Agent en menig andere weggebruiker daar anders over.
De ‘Beloning’
Nadat de gewoonte voltooid is volgt de beloning, dit kan van alles zijn en verschilt uiteraard per gewoonte.
In het geval van de roker is het de verslaving die bevredigd word wanneer de nicotine, reeds opgenomen is en de hersenen bereikt.
Terwijl de hardloper bij het afleggen van voldoende kilometers ’the runners high’ krijgt, zoals dat zo mooi heet. Een dosis endorfine vrijgegeven door de hersenen als beloning voor je harde werken.
Financiële beloning
Op financieel vlak word dit echter wat lastiger, weinig mensen krijgen immers oprecht een lang aanhoudend voldaan gevoel van een financiële overwinning.
Een paar weken of maanden na je loonsverhoging ga je waarschijnlijk met net zoveel tegenzin naar je werk als daarvoor.
De echte voldoening zit hem hier dan ook uit het bereiken van lange termijn doelstellingen, de wetenschap dat je door volharding en doorzettingsvermogen je doel bereikt hebt.