Een leven lang leren

Veel van de andere stukken op deze site gaan over de talloze manieren waarop je geld kunt besparen, om zo minder te ‘moeten’ werken. Dit keer wil ik het echter hebben over zelfontplooiing.

Door jezelf te blijven ontwikkelen zul je merken dat zich namelijk steeds weer nieuwe kansen aanbieden, niet alleen op carrière vlak maar net zo goed op persoonlijk vlak. De belangrijkste reden echter om met enige regelmaat te blijven leren is echter de voldoening die dit met zich meebrengt.

Heel je leven ben je constant bezig geweest met leren, dat begint vanaf het moment dat je geboren bent en dat stopt hopelijk nooit. Op het moment dat je je verdiept in iets nieuws, begeef je je namelijk automatisch in andere kringen, omring je jezelf met andere mensen en hierdoor bieden zich nieuwe kansen aan.

La vie doit être une éducation incessante; il faut tout apprendre, depuis parler jusqu’à mourir.

(Het leven is een onophoudelijke opleiding; je moet alles leren, van praten tot sterven.)                                       

Gustave Flaubert 
 

Uit je comfort zone

Wanneer je jezelf nieuwe kennis eigen maakt, kom je noodgedwongen uit je comfort zone. Dit op zijn beurt zorgt er voor dat je je eigen grenzen aan het verleggen bent omdat je iets doet waar je aanvankelijk tegen op zag. 

Wanneer je de term leren hoort denk je allicht meteen terug aan die studie rechten die je destijds vroegtijdig af hebt moeten breken, omdat de stof zo onleesbaar was dat dit met geen mogelijkheid tot je doordrong.

Maar iets nieuws leren kan van alles zijn, van een cursus fotografie, het leren van een vreemde taal of het als nog behalen van die ene MBO of HBO studie.

Waarom niet?

Tijdens het lezen van dit korte stukje tekst heb je ondertussen al wel tien redenen bedacht waarom je geen cursus of opleiding kunt doen. Te druk met werk, gezin of je leven in z’n geheel, maar probeer je anderzijds eens voor te stellen hoe tevreden je zult zijn met jezelf wanneer dit je wel lukt!

Dat zelfde gevoel zorgt er tevens voor dat je nadien geen moment meer stil zult staan bij de tijd en energie die het je het heeft gekost. De enige herinneringen die blijven zijn aan de ervaringen die je hebt opgedaan en aan de mensen die je hierdoor hebt leren kennen. Geloof je me niet? Denk dan eens even terug aan je eigen schooltijd.

Beleggen tegen 0% kosten?

Belasting aftrekbaar

In veel gevallen kun je zelfs nog een deel van je studiekosten terugkrijgen bij het doen van je Belastingaangifte. Op de website van de Belastingdienst kun je lezen hoe dat precies in z’n werk gaat en waar je aan moet voldoen. Heb je meer moeite met het invullen van je Belasting aangifte? Lees dan zeker dit artikel even!

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.