Het geheim van succesvol beleggen

Succesvol beleggen is een combinatie van verschillende zaken, namelijk:

  • Spreiding
  • Tijd
  • Geduld
  • Kosten

Spreiding

Dit spreekt voor zich, vandaar waarschijnlijk ook dat de Engelse taal hier een mooi gezegde voor heeft:

“Don’t put all your eggs in one basket”

Bekend Engels gezegde

Oftewel diversificatie, niet alleen in verschillende branches maar het liefst ook in verschillende werelddelen en aandelen met dividend uitkering en juist zonder.

Het voordeel hiervan is dat je aandelen op deze manier schommelingen op kunnen vangen. Mocht het werelddeel of branche het even wat minder doen, dan is er tegelijkertijd ook wel een deel of branche die juist boven verwachting presteert.

Dividend aandelen zijn op haar beurt weer een mooie aanvulling op je portefeuille omdat ze zelfs wanneer de beurs zich tegen je keert nog een vorm van de rendement op leveren in de vorm van het uitgekeerde dividend. Juist in economische tegenspoed blijven bedrijven, indien mogelijk, toch dividend uitkeren om zo te voorkomen dat men de aandelen verkoopt.

6 financiële hacks

Zelf zit ik gespreid in een tweetal ETF trackers, beide Vanguard vanwege de lage kosten, om zo optimaal gebruik te maken van spreiding in de verschillende branches van over vrijwel de gehele wereld.

Zo investeer ik zelf maandelijks in de twee onderstaande ETF trackers:

Vanguard FTSE AW ( IE00B3RBWM25): 3172 verschillende bedrijven en sectoren, van over de hele wereld, met hierdoor dus een mooie spreiding.

Vangaurd FTSE HDY (IE00B8GKDB10); dit is een verzameling van 1470 verschillende aandelen met een hoger als gemiddelde dividend uitkering.

Het spreekt voor zich maar beleggen doe je uiteraard alleen met geld wat je kunt missen.

Tijd

Goede dingen kosten nou eenmaal tijd en zo ook bij beleggen. Hoe eerder je begint en hoe langer je je geld voor je kunt laten werken, hoe beter.

Als overtuigd atheïst kan ik er toch niet omheen om ook een stuk tekst uit de bijbel aan te halen. 7 magere en 7 vette (koeien?) jaren. Waar dit in het oude Egypte vooral te maken had met het aanbod aan voedsel, gaat deze vergelijking nog altijd op voor de huidige economie.

Wat gebeurt er wanneer je 30 dagen lang je uitgaven in de gaten houdt?

Zo kan economische voorspoed nooit oneindig door gaan, maar hetzelfde geldt gelukkig ook voor economische tegenslag. In aandelen spreken we in voorspoed van een “Bulls market” en in tegenspoed van een “Bears market”.

Wanneer je echter met een langetermijnvisie kijkt lijkt het er nog altijd op dat economische voorspoed aan de overhand is. Mensen krijgen enerzijds steeds meer vrije tijd die ze op een aangename manier willen doorbrengen en anderzijds verzamelt een groot deel van de bevolking steeds meer spullen.

Neem als voorbeeld hiervan smartphones, volgens de gemiddelde abonnee heeft een dergelijk apparaat een economische levensduur van amper 2 jaar, waarna deze hoognodig vervangen dient te worden.

Dergelijke acties zijn aanjagers voor de economie en hoewel jij en ik ondertussen beter weten, gaat deze vlieger nog niet op voor het gros van de bevolking. En terwijl er steeds meer mensen in de westerse wereld achter komen dat het zo niet hoeft, zorgen de Googles, Facebooks en Apples van de wereld er juist voor dat de tot nu toe achtergebleven delen van de wereld nu volop toegang krijgen tot het internet.

Gevolg hiervan is dat ook deze bevolkingsgroepen toegang tot het internet krijgen en al het moois wat dit heeft te bieden. Maar hierdoor mee gaan in de trant van ‘Hedonistische Adaptatie‘ en dus ook steeds meer, nieuwere en betere producten zullen willen.

Geduld

Eigenlijk spreekt dit voor zich, tenzij je een daghandelaar bent, maar beleggen doe je voor de lange termijn. Het liefst met een beleggingshorizon van tien jaar of langer, op deze manier kun je gestaag een aardige financiële buffer opbouwen.

Dit effect neemt ieder jaar toe maar werkt het best met grotere bedragen, dus ook wanneer de markt zich tegen je keert en je eigenlijk het liefst zou willen verkopen.

Die in al die tijd alsmaar meer waard word door zowel een stijging van de waarde van je aandelen als door het uitgekeerde dividend. Dit is het zogenaamde sneeuwbal effect ook wel het achtste wereldwonder genoemd: het rente-op-rente effect.

Deze momenten kun je het beste zien als een vorm van uitverkoop en zijn dus bij uitstek een geschikt moment om misschien zelfs juist bij te kopen. Hoewel in het verleden behaalde resultaten geen garanties bieden voor de toekomst, beweegt de markt zich, over langere termijn genomen, in een opwaartse beweging.

Meer weten over beleggen via Flatex? Dat kan hier!

Kosten

Een andere belangrijke factor met beleggen zijn de kosten die dit met zich meebrengt. Zo kan een verschil van een (paar) procent je winst maken of breken. Daarom is het belangrijk om de verschillende brokers goed te vergelijken.

Waar voorheen DeGiro altijd te boek stond als zijnde één van de goedkoopste brokers, is er tegenwoordig een nieuwe speler op de markt. Het oorspronkelijk Duitse Flatex is sinds juni 2019 ook actief op de Nederlandse markt en wel tegen ongekend lage tarieven.

Gelijk door naar Flatex? Klik hier!

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.