Hoe en wat: Vermogensbelasting 2021

De afgelopen week is er een hoop te doen geweest over de Vermogensbelasting per 2021. Waarschijnlijk zie je door al spreekwoordelijke bomen het bos niet meer. Maar hoe zit het nu werkelijk? Daar gaan we er hier nu dieper op in.

Wat is Vermogensbelasting

De Belastingdienst gaat er gemakshalve van uit dat al het geld wat je niet maandelijks opmaakt, extra inkomsten voor je generen. Dit kan zijn omdat je dit geld in aandelen hebt geïnvesteerd, er een tweede woning van hebt gekocht of doordat de bank je simpelweg rente betaald over het spaarsaldo.

Dit geld levert dan weer zijn eigen geld op in de vorm van dividend, huuropbrengsten of rente. Deze extra inkomsten worden vervolgens belast met vermogensbelasting. Dit is dus een belasting over het vermogen wat in Box 3 valt.

Oude situatie

Op dit moment rekent de Belastingdienst dat men gemiddeld 4% rendement maakt op het belaste geld, ongeacht of men dit geld geïnvesteerd had of niet. Dat met name voor spaargeld dergelijke rentes al sinds de jaren 90 van de vorige eeuw niet meer gehaald werden hield men geen rekening mee.

Fast forward naar 2017, vanaf toen ontstond het idee om met een daadwerkelijk behaald rendement te gaan rekenen. Dat dit een lastig concept is, welke per situatie verschillend is werd terzijde geschoven. Het werd dan ook weer tijdelijk stil rondom de hervormingen, althans zo leek het.

Op zoek naar manieren om geld te besparen? Je vindt ze hier!

En nu dan?

Enkele weken geleden begon het echter weer te rommelen met betrekking tot de hervormingen en sinds kort draait de Rijks propaganda machine dan ook op volle toeren. Kranten staan ineens vol met koppen als:

“Spaargeld tot 440.000 euro vanaf 2022 belastingvrij (NRC 06-09-2019)”

“Gaat de spaarbelasting in Nederland omlaag in 2019 of 2020? (financieel.info.nu 09-09-2019)”

Op het eerste gezicht lijkt deze hervorming dan ook een mooie, immers minder geld betalen over je (spaar)geld wat toch al niets op levert is altijd een goede zaak toch? Wanneer men echter verdere redeneert en zich beseft dat juist vanwege de huidige rentestand en dreigende negatieve rentes, men zijn geld anders is gaan investeren. Blijkt dat deze wijziging vooral Jan Modaal gaat raken.

Dit kan zijn in de vorm van een verhoogde belasting op aandelen, voorheen was het namelijk zo dat met een vrijgesteld drempelbedrag had tot € 30.360,- (per fiscaal partner). Kwam je boven dit drempelbedrag dan golden onderstaande effectieve belastingtarieven.

Schijven 2019effectieve belasting
30.361 tot en met 102.010 euro0,58%
102.011 tot en met 1.020.096 euro1,34%
Meer dan 1.020.096 euro1,68

Bron: Businessinsider.nl

Beginnen met beleggen maar je weet niet hoe?

Toekomst

Kom je per 2022 echter boven het drempelbedrag van € 30.360,- en zit dit geld geïnvesteerd in aandelen, dan kom je niet eerst in een soort overgangstarief, maar mag je meteen af over het volledige bedrag afrekenen. Dit slaat een aanzienlijk deel uit je potentiële rendement, zeker aangezien dit een jaarlijks terugkerend fenomeen is.

Ben je een trouwe spaarder dan lijkt de vrijgestelde € 440.000,- een utopisch hoog bedrag, dergelijke bedragen bij elkaar sparen is immers lang niet voor iedereen weggelegd. In dit geval word er echter gerekend met de huidige (spaar)rente van rond de 0%.

Schieten deze rentestanden de komende jaren echter toch weer omhoog, dan gaat men vele malen meer vermogensbelasting betalen als dat voorheen het geval was. Dat lijkt misschien een onrealistisch iets ,maar in de jaren 80 van de vorige eeuw stond de rentestand nog op ongeveer 10%. en in de jaren 90 nog 5%. Had u toen tegen iemand gezegd dat geld sparen anno 2019 niks meer oplevert, dan was je hoogstwaarschijnlijk voor gek verklaard.

Benieuwd hoe groot dit verschil daadwerkelijk is? Knab heeft hier een hele handige rekentool voor ontwikkeld.

Open online rekening bij Knab en probeer de eerste 3 maanden gratis.

Conclusie

De voorlopige conclusie van dit alles is dan ook dat het koffiedik kijken is en er vooralsnog niet valt te zeggen waar je goed aan doet. Voor mij persoonlijk blijft de keuze simpel en beleg ik m’n geld nog altijd liever, zodat het in ieder geval nog wat (potentieel) rendement oplevert, als dat het op bank staat, vrijgesteld van eventuele vermogensbelasting, maar inflatie jaarlijks als nog een procent punt of meer er vanaf snoept.

Daarnaast neemt het belang van het goed invullen van je belastingaangifte toe, om zo de verschuldigde belastingen zo laag mogelijk te houden. Gelukkig zijn daar instanties en websites voor om je te assisteren.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.