Hoe je koop- of huurwoning je leven verpest
Met de huidige huizenprijzen is het vandaag de dag als starter, ondanks de historisch lage rente, haast onmogelijk om aan een huis te komen.
In de wat grotere steden gaat een gemiddeld appartement voor rond de € 200.000,-.
Zelfs wanneer je als starter een goed salaris hebt en kunt lullen als Brugman, dan nog krijg je dit geld niet losgepeuterd bij de bank.
Dergelijke huizenprijzen vind ik zelf absurd hoog en compleet niet in verhouding staan tot wat je ervoor geleverd krijgt.
‘De geschiedenis herhaalt zich’
Dit roept dan ook de nodige associaties op naar de Tulpenmanie van 1636-1637, toen Tulpenbollen voor de prijzen van Amsterdamse grachtenpanden verhandeld werden. De waarde van het object staat momenteel compleet los van de werkelijke waarde. Helemaal wanneer je beseft dat de vorige crisis uit 2009 voortkwam uit het feit dat men speculeerde met huizen en deze situatie op enig moment onhoudbaar werd en klapte.
Prijzenstijging verklaard
Maar waarom stijgen de prijzen nu zo hard dan? Door de laatste crisis zijn er weinig nieuwe woningbouw projecten gestart en ontstond de huidige schaarste.
En met de tendens van mensen die steeds langer alleen blijven wonen, dit geldt voor zowel jongeren als ouderen, neemt deze schaarste alleen maar toe.
Lage rentes en beleggers
Maar juist omdat de rentes laag staan en je geld op de bank niets oplevert, stappen steeds meer beleggers in de woningmarkt. Hierdoor drijven ze de prijzen nog verder op en maken het voor starters nog moeilijker om iets te kopen.
Vervolgens zijn ze wel zo sympathiek om deze appartementen/huizen aan je te verhuren voor bedragen die een maandelijks hypotheek aflossing ver overstijgen.
Combineer dit met het vreemde sociale en particuliere huurstelsel wat we in Nederland hebben en zo zet je een groot gedeelte van werkend Nederland voor het blok.
Wat zijn de alternatieven?
Wanneer kopen geen optie is en huren eigenlijk te duur, kun je er altijd voor kiezen om samen te gaan wonen met een vriend/vriendin of familielid.
Maak van te voren dan wel goede afspraken, zodat wanneer één van de twee ineens wel in de gelukkige situatie raakt om een huis te kunnen kopen, je vriendschap hier niet aan kapot gaat.
En wat natuurlijk altijd verstandig is wanneer je dan toch besluit een woning te kopen, is om alle hypotheek verstrekkers zo goed mogelijk te vergelijken. Een procent meer of minder rente maakt namelijk wel degelijk verschil op 30 jaar tijd.
Tiny Houses
Deze ontwikkeling van de afgelopen paar jaar zal je vast niet ontgaan zijn. Kleine en dus betaalbare huisjes, ideaal voor minimalisten en mensen die aan het ontspullen zijn.
Als iets je dwingt om afstand te nemen van je spullen, dan is het wel een gebrek aan ruimte om het op te bergen.
Nu ben ik zelf erg benieuwd naar een dergelijk Tiny House, probleem is echter dat je niet met zekerheid kunt weten of wonen in een klein huis nou echt je ding is. Aangenaam verrast was ik dan ook toen ik ontdekte dat ook de toerisme sector deze huisjes ontdekt heeft en tegenwoordig zelfs aanbied als accommodatie.
Probeer je volgende vakantie eens met je partner door te brengen in een Tiny House. Haalt je relatie het einde van je vakantie? Dan weet je twee dingen: dat jullie ten eerste heel veel van elkaar houden en dat jullie prima kleiner kunnen gaan wonen.
Opknapwoning
Op het moment dat ik mijn huis kocht had ik dan ook al een aanzienlijk bedrag op de spaarrekening staan waardoor m’n toch al goedkope opknap pandje, veelal met eigen geld opgeknapt en ingericht kon worden. Nu was ik zelf in de verschrikkelijk luxe situatie dat ik hele handige en behulpzame ouders heb en deze samen met mij dit project aan wilde gaan.
Maar ondanks dat alles kost het opknappen van een woning tijd, heel veel tijd. Wil je de kosten namelijk drukken dan zul je zoveel mogelijk zelf moeten doen en alles kun je leren. Maar wanneer iets niet je dagelijks bezigheid is, doe je hier waarschijnlijk aanzienlijk langer over als iemand bij wie dit wel het geval is.
Dus reken op minimaal een jaar, maar waarschijnlijk langer dubbele diensten. Werkweken van 80+ uur en bloed, zweet en tranen. Met als uiteindelijke beloning je eigen paleisje en de voldoening die dit met zich mee brengt.