Hoe jij tijd ervaart bepaald of je rijk wordt

Hoe jij tijd ervaart bepaald hoe je omgaat met geld. En uiteindelijk of je je huidige welvaartsklasse zult ontstijgen of niet.

Dit klinkt raar maar wanneer je hier beter over nadenkt, is het eigenlijk heel logisch. Wanneer je maar net genoeg verdiend om rond te komen is het logisch dat je van salaris naar salaris leeft.

Zelfs vandaag de dag zijn er in Nederland nog hordes mensen die zo moeten leven. Als je echter rond modaal zit, wat het merendeel van de mensen in Nederland heeft. Dan valt of staat alles met je perceptie van tijd!

Een voorbeeld: Mensen die in het ‘hier en nu’ leven zullen eerder geneigd zijn een hedonistische levensstijl te leiden en als gevolg daarvan alles er doorheen jagen. Terwijl mensen die juist toekomst gericht zijn, zaken beter overpeinzen, plannen en sparen voor later. Dit heeft als gevolg dat je minder te besteden hebt in het heden, maar je toekomstige jij zal je eeuwig dankbaar zijn.

Vaste lasten

Simpele voorbeelden hiervan zijn het oversluiten van het merendeel van je vaste lasten. Iemand die in het heden leeft zal zich amper bekommeren om het besparen van een paar euro per maand. Of je per maand nou €2200,- of €2250,- er doorheen jaagt maakt geen verschil toch?  Terwijl iemand die toekomst gericht is juist bij zichzelf denkt: “Die €50,- per maand is mooi wel €600,- per jaar en dus €6000,- iedere 10 jaar.”

Besparen versus beleggen

En dit is enkel de besparing, wanneer je dit geld, wat normaal gesproken opging, voor je laat werken loopt dit bedrag nog verder op. Zo zou je dit bedrag maandelijks kunnen beleggen. Op een spaarrekening zetten die nog wel een schappelijke rente oplevert.

Je zou het extra kunnen aflossen op je hypotheek. Op een looptijd van 30 jaar zou dit je €18.000,- besparen aan hypotheeklasten.

Volgens het boek ‘The Time Paradox’ van Philip Zimbardo is de manier waarop je tijd ervaart mede verantwoordelijk voor het klasse verschil tussen arm en rijk.

Waarbij de onderklasse alles uitgeeft in het hier en nu, hierdoor geen visie heeft voor de toekomst. Terwijl de zogenaamde bovenklasse juist wel vooruit plant en niet alleen denkt aan vandaag en morgen, maar 10, 20 of 30 jaar verder kijkt.

Leven in het heden

Het grote probleem hiervan is echter dat mensen die in het heden leven, zelden beseffen dat dit een bepaalde gedachtegang is en je dit dus kunt veranderen.  Echter is er een alsmaar groeiende groep mensen waarvan de ogen geopend zijn en die zelf het heft in handen nemen. Terwijl deze groep anders tegen geld aankijkt en de manier waarop ze hier mee om kunnen gaan.

Slow but steady wins the race

Dit is dan ook de wijze waarop je geld vermeerderd. Traag maar gestaag. Of zoals de Engelse zeggen: “Slow but steady wins the race”.

Wat ga jij met je geld doen? Alles uitgeven aan je onverzadigbare huidige jij of zet je wat apart voor je toekomstige zelf?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.