Van rondkomen tot sparen: een kijkje in het leven van twee starters op de woningmarkt

Als starters op de woningmarkt is het belangrijk om je financiën op orde te krijgen en slim te zijn met je uitgaven. We hebben onze inkomsten en uitgaven op een rijtje gezet om te laten zien hoe we ons best doen om rond te komen en tegelijkertijd te sparen voor de toekomst.

Het verhaal van een jong stel, halverwege de 20 dat vorig jaar hun eerste gezamenlijke woning heeft gekocht:

Mijn vriend werkt in de ICT-industrie als beginnend softwareontwikkelaar en ik werk in de zorg als verpleegkundige. We hebben beide fulltime banen en werken hard om onze financiën op orde te krijgen nu we ons eerste huis hebben gekocht.

Hoewel we beide goed verdienen, zijn we ons bewust van het belang om slim te zijn met onze uitgaven en te sparen voor de toekomst. Door onze inkomsten en uitgaven op een rijtje te zetten, kunnen we zien hoe we ons best doen om rond te komen en tegelijkertijd te sparen.

InkomstenBedrag
Mijn salaris€2.000 per maand
Mijn partner’s salaris€1.800 per maand
Totale inkomsten€3.800 per maand
UitgavenBedrag
Hypotheek€1500 per maand
Boodschappen€200 per week
Benzine€50 per week
Energiekosten€200 per maand
Streamingdiensten€30 per maand
Telefoonabonnement€40 per maand
Totale uitgaven€2.020 per maand

We zien dat we net genoeg geld hebben om onze uitgaven te betalen en nog een beetje over te houden voor leuke dingen en onze hobby’s en om te sparen. We proberen slim te zijn met onze uitgaven door boodschappen te doen met een lijst, elektriciteit te besparen door vroeg naar bed te gaan, budgetplannen te maken en tweedehands te kopen.

Afgelopen jaar hebben we onze eerste gezamenlijke woning gekocht, een klein maar leuk appartement. Helaas hebben we zoals iedereen wel te maken met de gestegen energielasten, waardoor we nu iets meer kwijt zijn als waarop we gehoopt hadden.

Het samen kopen was best een spannende stap waarover we lang bezig zijn geweest. Doordat we langzaam tot het besef kwamen dat we hier met z’n tweeën niet aan uitkwamen. Is het ook belangrijk om hulp te zoeken als dat nodig is, zoals onze afspraak met onze hypotheekadviseur: IkbenFrits om te praten over hoe we onze de toekomst een gezamenlijke hypotheek aan kunnen gaan.

Door slim te zijn met onze uitgaven en door ons aan ons budgetplan te houden, kunnen we rondkomen en tegelijkertijd sparen en zijn we ons aan het inlezen hoe we kunnen beleggen voor de toekomst. Het kopen van ons eerste huis is een grote stap, maar door de goede hulp die hebben gekregen voelden we ons goed voorbereid en hebben vertrouwen dat we onze financiële doelen kunnen bereiken.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.