Vooruitgang gaat niet om snelheid, maar om richting

Volgens de FIRE (Financial Independance Retire Early) beweging is het mogelijk om ruim voor het bereiken van je pensioen gerechtigde leeftijd al te kunnen stoppen met werken.

Deze alsmaar groeiende groep mensen is gericht op het bereiken van Financiële Onafhankelijkheid. Dit willen ze bereiken door zuinig te leven, veel sparen (lees beleggen) en simpelweg met minder tevreden leren zijn. Dit staat dus haaks op de beleving van een ander groot deel van de bevolking, namelijk de schrijnende verhalen van mensen die iedere maand weer de eindjes aan elkaar moeten knopen om rond te kunnen komen.

Het contrast tussen de twee groepen is gigantisch: waar de tweede groep moeite heeft om in de basale levensbehoeften te voorzien, spaart de eerste groep 50 tot 75% van hun inkomen om zo vrij te kunnen komen van het (noodgedwongen) werkende bestaan. Dit geld word vervolgens gebruikt om versneld de hypotheek af te lossen en te beleggen in index fondsen met lage kosten.

Het contrast tussen de twee groepen is gigantisch: waar de tweede groep moeite heeft om in de basale levensbehoeften te voorzien, spaart de eerste groep 50 tot 75% van hun inkomen om zo vrij te kunnen komen van het (noodgedwongen) werkende bestaan. Dit geld word vervolgens gebruikt om versneld de hypotheek af te lossen en te beleggen in index fondsen met lage kosten.

6 handige manieren om geld te besparen!

Het idee is dan uiteindelijk dat wanneer je maandelijks 50% van je (netto) inkomen spaart, in combinatie met beleggen en dus het rente op rente effect, je na 17 jaar kunt stoppen met werken. Met 75% gaat dit aanzienlijk sneller, namelijk binnen 5-8 jaar.

Beleggen zonder kosten met Flatex

Ambitieuze doelen, maar is dat het waard? Om dit te bereiken zul je de nodige offers moeten maken en dus dingen moet laten. Dingen die de mensen om je heen wel doen en jou hierop wijzen door middel van foto’s op hun Facebook tijdlijn.


Een van de weinige ijzeren wetten van de geschiedenis is dat luxe zich vaak ontwikkelt tot noodzaak en dan weer nieuwe verplichtingen schept

Yuval Noah Harari (auteur Sapiens / Homo Deus)

Zoals bovenstaande citaat al mooi de definitie van ‘Hedonistische Adaptatie’ samenvat, is dat wel meteen de levenswijze die het merendeel van de bevolking nog altijd volgt. Loonsverhoging? Grotere auto, hogere hypotheek, nog een keer meer op vakantie. Natuurlijk hoort jezelf belonen voor je noeste arbeid er nou eenmaal bij. Maar dit kan ook op eenvoudigere manieren, zonder je materialistische zelf al te veel te verwennen, dat is namelijk een gebed zonder einde. En je weet wat ze zeggen: ‘Wie vandaag zijn kop in het zand steekt, zal morgen moeten tandenknarsen’.

Maandelijks opzegbaar, onbeperkt bellen en sms’en en 5GB data via het netwerk van KPN

Andersom geldt gelukkig precies hetzelfde: alles wat je vandaag weet te verbeteren op financieel vlak, daar pluk je morgen de vruchten van en overmorgen en de dag daarna. Zoals de titel al deed vermoeden, dan ook niet om snelheid maar om de juiste richting.

Op het moment dat je namelijk actief en bewust bezig bent met je financiële huishouding zul je vanzelf stappen zetten in de juiste richting. Dit kan klein beginnen door bijvoorbeeld je vaste lasten eens onder de loep te nemen. Zo valt er ook het nodige te besparen op je autoverzekering, telefoonabonnement.

Op zoek naar rigoureuzere manieren om niet alleen geld maar vooral tijd te besparen? Overweeg dan eens om de kabel op te zeggen, dit scheelt aanzienlijk in zowel tijd als geld!

Na verloop van tijd zullen je merken dat geld sparen meer een automatisme is geworden en dit steeds meer vanzelf gaat. Dit is dan ook het punt wat je wilt bereiken. Nadat je spaarrekening gevuld is tot het punt waar je je prettig bij voelt is het tijd voor de volgende stap. Het versneld aflossen van je hypotheek is vrijwel altijd een goed idee of het beleggen van je geld, zodat je geld z’n eigen geld gaat opleveren door middel van dividend uitkeringen.

Wat zijn de stappen die jij op dit moment onderneemt om er financieel beter voor komen te staan? Laat me een berichtje achter.

2 thoughts on “Vooruitgang gaat niet om snelheid, maar om richting

  1. Bij mij zijn de stappen geweest de hypotheek af te lossen en zo lagere lasten te krijgen, huis aan te passen waardoor er minder energie nodig is ( totale woonlasten incl. energie ,WOZ, verzekeringen, onderhoud 250 euro per mnd. Daarnaast iedere maand betalen aan mezelf, hierdoor zijn we gewend om van minder te leven. Wat heeft het opgeleverd dat we in staat zijn met weinig inkomen een redelijk goed leven te hebben, maar ook een overzichtelijk leven. Man is ondertussen gestopt met het werk en ik stop binnen 2 jaar. Ik zit eerder met het probleem vind ik de buffer genoeg. We hebben het geld op de spaarrekening staan, omdat we niet meer durven te beleggen nare ervaringen in het verleden gehad.

    • Je vaste lasten zo laag mogelijk houden. gecombineerd met jezelf eerst betalen zijn mijn inziens de beste manieren om financiële onafhankelijkheid te bereiken en te behouden. Als je geld enkel op een spaarrekening staat kan dit je inderdaad rendement kosten, echter kun je beter minder rendement hebben als dit je meer meer rust oplevert, want daar gaat het uiteindelijk om.

      Het daadwerkelijk ‘niet meer hoeven werken’ is uiteindelijk meer een mentale drempel die je over moet dan iets anders, want op voorhand hebben jullie waarschijnlijk al goed nagedacht aan hoeveel je nog denkt nodig te hebben om te kunnen stoppen met werken.
      Daarnaast denk ik dat het ‘niet meer hoeven’ niet wil zeggen dat je uiteindelijk niets meer zult doen, dit geeft juist de vrijheid om dingen te doen waar je eerst geen tijd voor had. Dingen die op zijn beurt altijd iets op kunnen leveren of dit nu in financieel opzicht is of op andere wijze.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.