Wat gebeurt er wanneer je 30 dagen lang je uitgaven in de gaten houdt?

Dit merk je uiteraard het beste wanneer je dit zelf 30 dagen lang probeert. Maar voor de ongeduldige onder jullie zal ik een korte omschrijving geven.

Op het moment dat je 30 dagen consequent bezig bent met je financiën kom je tot een aantal ontdekkingen met als allereerste de ontdekking hoeveel geld er op gaat aan compleet overbodige uitgaven.

Of dit nu op gaat aan koffie, snacks, sigaretten of andere uitgaven die je echt denkt nodig te hebben. Dit is niet het geval en na 30 dagen besef je dit ook.

Tuurlijk koop je nog steeds spullen die je nodig hebt, maar er is een soort bewustzijn aangewakkerd waardoor je over vrijwel iedere uitgave eerst nog eens goed nadenkt.

Minder gelukkig?

Je zult merken dat hoewel je jezelf de afgelopen maand bepaalde zaken hebt ontzegt omdat het besef doordrong dat die uitgaven misschien toch niet nodig was. Maar aan het einde van de maand ben je er niets minder gelukkig om.

Dit is de tegenhanger van Hedonistische Adaptatie, waarbij men zich razendsnel aanpast aan het hebben van meer geld of financiële middelen. Andersom werkt het gelukkig nagenoeg hetzelfde en went het uitgeven van minder geld ook zonder dat dit je geluk aantast.

De vorming van gewoontes

Daarnaast is er na 30 dagen het begin van een gewoonte gevormd, waardoor wat je voorheen moeite kosten nu als het ware geautomatiseerd verloopt. Zonder erbij na te denken overpeins je de uitgaven die je moet doen en ben je veel bewuster van wat er inkomt en uitgaat.

Dit betekent niet dat je niet meer geniet van de mooie dingen des levens die je met geld kunt kopen. Eerder andersom zelfs. Doordat je jezelf zo nu en dan bewust dingen ontzegt, geniet je des te meer van de momenten waarop je jezelf wel kietelt.

Dit klinkt nu misschien nog zweverig, maar geloof met het werkt echt zo. Meer over de vorming en werking van gewoontes lees je hier.

Wat te doen vanaf hier?

Ok mooi, je hebt de eerste 30 dagen volgehouden en dan? Kijk eens hoeveel geld je nu over hebt gehouden, geld wat normaal gesproken opging aan overbodige zaken. Over hoeveel hebben we het nu? € 50, 100 of zelfs meer?

Ben je ongelukkiger als voorheen? Waarschijnlijk niet! Dan laten we dit nieuwe inzicht even bezinken terwijl we rustig verder redeneren.

Laten we even rekenen met een besparing van € 75,- dit is aan de voorzichtige kant want ik verwacht dat je hoger zit. Maar € 75,- x 12 maanden = € 900,- wat je hebt bespaard op een jaar. Dat gaat best lekker zo. Na 10 jaar loopt dit dus op tot € 9000,-

Vaste lasten

Nu je weet hoeveel je per maand kunt besparen aan overbodige luxes waar je gemakkelijk zonder kunt word het tijd voor de volgende stap.

Neem je vaste lasten eens onder de loep. Wanneer je dit nog nooit hebt gedaan valt hier echt veel winst te behalen. Zelf ben ik hier recentelijk ook voor gaan zitten en op een middag tijd heb ik in totaal ruim € 1200,- weten te besparen op dezelfde vaste lasten die iedereen heeft.

Ik weet vrijwel zeker dat tenzij je al serieus bezig bent met je financiën, er voor jou ook genoeg winst valt te behalen. Stel dat je op dezelfde besparing uitkomt als ik, wat echt niet ondenkbaar is.

Dan heb je met het lezen van dit artikel al zeker € 175,- per maand verdiend, of te wel: € 2100,- per jaar. En na 10 jaar zelfs het ongekende bedrag van € 21.000,-

Je geld voor je laten werken

Stel dat je deze besparing vanaf het begin af aan voor je aan het werk zet, bijvoorbeeld door het te beleggen. Dan heb je kans dat je na 10 jaar aanzienlijk meer hebt als de aanvankelijke € 21.000,- die je zou hebben bespaard.

Bij beleggen zeggen ze dat je dit alleen moet doen met geld wat je kunt missen. Maar voordat je dit artikel las had je deze besparing niet, dus dit geld was hoe dan ook weg. Laat dit geld voor langere tijd voor je werken.

Beleggen in ETF’s

Beleggen in EFT’s is een laagdrempelige manier om te beginnen met beleggen. Zelf beleg ik maandelijks geld in de Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (IE00B3RBWM25). Dit is een ETF die gespreid zit in meer als 3100 van de grootste bedrijven ter wereld.

Daarnaast koop ik ook iedere maand: Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield  (IE00B8GKDB10). Wederom een Vanguard ETF, gespreid over 1395 bedrijven en dan met name bedrijven met een goede dividend uitkering. Op deze wijze komt er ook nog ieder kwartaal wat geld binnen wanneer de aandelen markt zich in een neerwaartse spiraal bevind, wat overigens altijd een goed moment is om bij te kopen.

Beleggen in deze ETF’s kan gemakkelijk via bijvoorbeeld Binck Zelf Beleggen, dit is een vertrouwde naam met dito reputatie. Je kunt hier eenvoudig zelf je geld beleggen, hiervoor bieden ze ook verschillende pakketten aan. Als beginner kun je hoogstwaarschijnlijk met het ‘Green’ pakket prima uit de voeten.

Nieuwe speler op de markt

Recentelijk is er echter een nieuwe speler op de (beleggers) markt gekomen. Namelijk Flatex, deze van origine Duitse broker is daar al jaren actief tegen ogenschijnlijk lage tarieven.

Vergeleken met bijvoorbeeld Binck is deze dus vele malen goedkoper. Stukken goedkoper zelfs nog als DeGiro waar andere financiële bloggers bij zweren.

Zie onderstaande afbeelding met de tarieven ter verduidelijking:

Versneld je hypotheek aflossen

Wanneer je liever meer op safe speelt kun je geld ook voor andere zaken benutten, bijvoorbeeld: het versneld aflossen van je hypotheek, op deze manier verlaag je je vaste lasten nog verder. Waardoor je maandelijkse besparing verder toeneemt. Zeker met de hypotheekrente aftrek die de komende jaren afgebouwd gaat worden is dit een veilig optie zonder risico om je geld te verliezen.

Momenteel doe ik zelf beiden waarbij de verhouding ongeveer 50/50 is. Zo beleg ik een deel in Vanguard ETF’s en het andere deel stort ik bij in mijn oldschool spaarhypotheek, waar het nog gegarandeerd 6% (spaar)rente oplevert jaarlijks. Zie onderstaand rekenvoorbeeld.

Rekenvoorbeeld:

Spaarhypotheek tegen 4,3 % rente.

Extra storting van € 6.000,- levert in mijn geval een besparing op van € 30,- per maand.

€ 30,- x 12 maanden = € 360,- besparing per jaar.

€ 360 / € 6.000 x 100 = 6 % rendement

Nadeel van bijstorten in je spaarhypotheek is de bandbreedte limiet die hieraan hangt, dit kan dus niet onbeperkt. Zo mag je hoogste inleg nooit meer dan tien keer je laagste inleg bedragen.

Dit is nogal een gepuzzel maar op deze website, die ik zoiezo graag lees, staat een handige rekentool waar je zelf één en ander mee kunt uitrekenen. Ik gebruik deze tool nu al een aantal jaar met veel plezier en de berekeningen komen goed overeen met de praktijk.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.