Wat niemand je vertelt over Backtracking

Deze kreet die oorspronkelijk uit de informatica afkomstig is, heeft bij ons een andere lading.  Backtracking slaat in ons geval op een gedachtegang waarbij je begint met het einddoel voor ogen.

Vervolgens ga je vanaf dat punt terug plannen naar je huidige situatie. Oftewel, welke stappen zou je hebben genomen om bij je uiteindelijke doel terecht te zijn gekomen. Wanneer je hier daadwerkelijk de nodige tijd en energie insteekt en hier goed over nadenkt eindig je met je eigen ‘Road to succes’ plan.

Voorstellingsvermogen

Dit klinkt misschien enigszins zweverig maar veel van s’werelds grootste genieën hebben hun prestaties aan deze gedachte methodes te danken. Mocht deze methode nog onduidelijk zijn voor je dan vind je verder op deze pagina een uitgebreid voorbeeld over hoe je een aanzienlijk extra bedrag bij elkaar kunt sparen.

Uitvinders

Met name veel van de vroegere uitvinders, zoals bijvoorbeeld Nikolai Tesla, begonnen met het eindproduct voor ogen. Vanaf dat punt gingen ze terug redeneren waaruit hun uitvinding zou moeten bestaan om daadwerkelijk te kunnen functioneren.

Hetzelfde geldt voor Elon Musk’s zijn idee om in de ruimtevaart branche te stappen. Dit kwam voort uit zijn aspiraties om reeds bestaande raketten te kopen en aan te passen. Dit liep echter stuk omdat hij zich niet serieus genomen voelde door de potentiële verkopers.

Op dat moment had hij achter al de nodige raketfabrieken bezocht en ‘reverse engineerde’ hij de complexiteit van het bouwen van een raket, met het ontstaan van SpaceX als gevolg hiervan.

Je financiële toekomst

Nu zul je bij jezelf denken: ‘Maar ik ben helemaal geen Elon Musk of Nikolai Tesla’. Gelukkig hoeft dat ook niet, we proberen namelijk niet s’werelds energie problemen op te lossen of mensen op Mars te krijgen. We buigen ons gewoon over iets relatief simpels als jouw eigen financiële toekomst en de mate van invloed die je hier zelf op hebt. Om met de woorden van Tolstoy te spreken:

“The two most powerful warriors are patience and time” – Leo Tolstoy

Iets wat zeker op gaat als we het over financiën hebben, begin met je (financiële) einddoel voor ogen en werk daar in kleine stapjes naar toe.

Voorbeeld met hypotheek:

Stel je wilt over vijf jaar, € 50.000,- extra afgelost hebben op je hypotheek ,een ambitieus doel. Wat neerkomt op € 10.000,- per jaar, terwijl je op dit moment, buiten je normale hypotheek stortingen, niets extra’s spaart voor dit doel.

Om je doel te kunnen bereiken zul je dus € 50.000 / 60 maanden = € 833,- per maand moeten besparen. Dit lijkt een absurd hoog bedrag en dat is het ook, dus hoe ga je dit ooit bereiken?

Hiervoor moet je  om te beginnen goed naar je financiën kijken, het feit dat je dit artikel leest bewijst al dat je hiertoe bereidt bent, dus zo ver goed bezig!

Gebruik je hypotheekrenteaftrek

Als je een hypotheek hebt krijg je hiervoor hypotheekrente aftrek, de hoogte hiervan is afhankelijk van de hoogte van je hypotheek en de belastingschaal waarin je valt. Maar al met al zal dit om een schappelijk bedrag gaan.

Voor het gemak zullen we even uitgaan van een hypotheek van € 250.000,- tegen een rente van 2%. In dit voorbeeld zou je jaarlijks € 5.000,- aan (bruto) rente betalen. Wanneer je in de 42% belastingschaal valt, kun je hier tot ongeveer € 2100,-* aan hypotheekrenteaftrek voor terug krijgen.

Als je deze € 2100,- van je aanvankelijke € 10.000,- jaarlijkse besparing afhaalt blijft er nog € 7900,- over, oftewel € 658,- per maand. Nog steeds een behoorlijk bedrag, maar we komen er wel!

Mocht je toevallig nog zo’n ouderwetse goede spaarhypotheek hebben?  Lees dan zeker hier even hoe je deze optimaal kunt benutten!

Besparen op je vaste lasten

Door eens goed te kijken naar je vaste lasten kun je namelijk waarschijnlijk ook nog het nodige besparen. Zelf heb ik op deze manier ruim € 1200,- weten te besparen, niet slecht voor een middagje werk.

Dit is dus wederom een besparing van € 100,- per maand waardoor we nu nog maar € 558,- hoeven te besparen en vooralsnog heeft het je nog weinig moeite gekost. Kijk ook eens goed naar bijvoorbeeld telefoon- en kabelabonnement of doe helemaal rigoureus en zeg je kabel gewoon helemaal op. 

Mijn verwachting is dat je hier maandelijks wederom tussen de € 50 en € 70,- kunt besparen. Laten we uitgaan van een gemiddelde besparing van € 58,- want dat rond zo lekker af. Nu hoeven we nog maar € 500,- per maand te besparen.

Pay Yourself First

Na bovenstaande besparingen te hebben doorgevoerd is het nu tijd om je huidige uitgavenpatroon eens wat beter te bekijken en ook hier wat veranderingen door te voeren. Met het Pay Yourself First principe zorg je ervoor dat zodra je salaris binnenkomt, het deel wat je graag wilt sparen meteen apart gezet word.

Om voor jezelf eens goed te ontdekken waar je nu het meeste op kunt besparen is het misschien een idee om eens 30 dagen lang je uitgaven bij te houden. Op deze manier zie je waar je geld blijft en nog belangrijker, word je geconfronteerd met de wijze waarop je het eigenlijk verbrast aan overbodige uitgaven.

Geld voor je laten werken

Nadat je ook bovenstaande besparingen hebt doorgevoerd zul je merken dat je weer meer geld overhoudt. Een precies bedrag is hier lastig aan te hangen omdat dit van heel veel verschillende factoren afhankelijk is.

Maar schrik niet als ook dit je weer tussen de € 150 en € 200,- per maand bespaard. Met deze besparing erbij, uitgaande van € 200,-, hoeven we nog maar € 300,- per maand te sparen.

Om dit te behalen is het dan ook belangrijk om je geld voor je te laten werken. Hoe eerder je daarmee begint en hoe consequenter je bent, des te hoger je uiteindelijk rendement.

Om dit te doen moet je het zo snel mogelijk van je rekening af halen, wat je niet ziet kun je namelijk ook niet uitgeven. Zo simpel is het echt, zet het liefst op een aparte rekening bij een compleet andere bank, zodat je het helemaal niet mist.

Beleggen 

Beleggen klinkt ingewikkeld en eng maar dit hoeft het niet te zijn. Via ETF’s kun je je inleg spreiden over een groot scala aan bedrijven en industrieën verspreid over de gehele wereld.

En wanneer je kiest voor een ETF tracker die met name gericht is op een hoge uitkering van dividend ontvang je dus ook geld op je inleg, zelfs wanneer de markt zich tegen je zou keren.

Zelf investeer ik dan ook in slechts  twee ETF trackers, beide bij Vanguard:

Vangaurd FTSE HDY (IE00B8GKDB10); dit is een verzameling van 1470 verschillende aandelen met een hoger als gemiddelde dividend uitkering. 

Vanguard FTSE AW ( IE00B3RBWM25): 3172 verschillende bedrijven en sectoren, van over de hele wereld, met hierdoor dus een mooie spreiding.

Beleggen doe ik sinds kort via Flatex, deze van origine Duitse broker is de absolute winnaar wanneer het op de laagste kosten aankomt. Meer weten over FlatexDat kan hier! 

Nog niet aan het beleggen en nog niet overtuigd? Lees dan hier meer beleggings tips en tricks

* Berekeningen dienen enkel ter verduidelijking en zijn van veel verschillende factoren afhankelijk waardoor het uiteindelijke bedrag anders uit kan vallen.Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.